Panellakás villanyszerelés

Panellakás villanyszerelés

Villanyszerelés Budapesten panel lakásoknál. Szeretné, a régi, veszélyes alumínium vezetékeit kicserélni? Felújítja, átalakítja panellakását és kapcsolókat, konnektorokat kell áthelyezni?

A Villamvillany komoly garanciavállalással, több mint 2 évtizedes tapasztalattal áll megrendelői rendelkezésére panellakások villanyszerelőjeként.


 

Fontos tudnivalók!


A panellakások már közel 50 éve épültek és az akkori technológiához mérten alumínium vezetéket használtak a villanyszereléshez, mely egyébként meg is felelt a kor követelményeinek.

 

Jelentősen megnőtt az utóbbi két évtizedben a háztartások energiaigénye. Ez leginkább az elektromos berendezéseket foglalja magában, úgy mint például elektromos tűzhely, mikró, mosó- és mosogatógép, hűtő, fagyasztók és persze klímák rohamosan növekvő száma.

Az elektromos eszközeink száma és ezzel együtt a fogyasztásuk is nőtt, a panel lakások elektromos hálózatai nem tudják ezt a megnövekedett energia igényt kiszolgálni. Nem erre tervezték őket és ma már el is öregedtek.


MM falvezeték 
A panellakások túlnyomó többségéhez MM-falvezetékeket építettek be, amit közveztlenül lebetonoztak. Tehát ebben az esetben nincsenek csövek a falakban és a mennyezeten, a vezeték a betonban vagy a vakolatban van. 
Ezek a vezetékek vésés és bontás nélkül nem cserélhetők, ami nagy zajjal és porral jár. Jó hír lehet, hogy a régi vezetékek cseréje helyett használható falon kívüli kábelcsatorna, amiben elvezethetőek az új rézvezetékek.


Csövek a panel lakásokban. 
A panellakások igen kis hányadánál alkalmaztak csöveket a panel elemek gyártása során és az alumínium vezetékeket ezekben a csövekben vezették el. Ha a panel elem betonozásakor vigyáztak a csövekre, akkor ebben az esetben a régi vezeték kihúzható a csőből és a csőbe új vezeték húzható be 
A tapasztalat azonban azt mutatja, hogy ez ritka eset, ha vannak is csövek, előfordul, hogy a panel elem gyártása során, a betonozás előtt a csőre ráléptek, vagy magát a vashálót tették rá, aminek következtében a régi vezeték megszorul, azaz nem mozdul a csőben. Itt ugyancsak bontani, vésni kell a cseréhez.


Az alumínium vezetékek cseréje nem minden esetben feltétlenül szükséges 
A régi alumínium vezetékek még megtarthatók, ha a keresztmetszetük megfelelő, nincsenek elhasználódva, azaz megkeményedve vagy elégve. Első a biztonság, egy ilyen vezeték megfelelő lehet olyan panel lakásban, ahol nagy fogyasztók nincsenek. 
Nagy elektromos fogyasztónak minősül a villanytűzhely, villanysütő, fagyasztó, szárítógép. Ugyancsak nagy fogyasztásnak minősül, ha pl. egyszerre sok konyhai elektromos eszköz van használatban. 
Az általános helyzet azonban az, hogy az alumínium vezetékek már elöregedtek, és akár egy rövid ideig tartó, nagyobb fogyasztás vagy több elektromos eszköz együttes fogyasztása elég lehet baleset vagy tűz kialakulásához.


Panellakás villanyszerelési feladatai 
Ide tartozik az újra vezetékezés, biztosítéktábla cseréje, illetve a szerelvények, azaz a konnektorok és kapcsolók cseréje. Ezzel biztosítható, hogy a falban és a mennyezeten lévő elektromos kötődobozokban lévő alumínium vezetékek régi kötései ne okozzanak balesetet vagy tüzet. 
Komplett villanyszerelés esetén panel lakásokra is vonatkozik a Villamvillany 10 éves garancia vállalása, mely biztosítékot jelent az elvégzett munka minőségére. 
Manapság egy panel lakás villanyszereléséhez már nem kötelező süllyesztett technológiával, a falban elhelyezni vezetékeket, léteznek ma már festhető, könnyen elrejthető kábelcsatornák is, melyek alkalmazása sokkal kevesebb zajjal és porral jár, amit a szomszédok is szeretnek. 
Panel lakás villanyszerelésénél a hagyományos, téglafalaknál használt módszer, a falak mély marása és csövek használata nem lehetséges, mert ez a falakban lévő vasbeton sérülésével és a ház statikai gyengülésével járna. 
Természetesen szinte minden egyéb teendő panel lakás villanyszerelésénél is ugyanaz mint tégla épületnél, azaz a szerelvények, életvédelmi eszközök és biztosíték táblák alkalmazásánál és szerelésénél ugyanúgy járunk el.


Panel lakás újra vezetékelése többféleképpen elvégezhető, mely a régi vezeték beépítésétől, az annó alkalmazott technológiától és a megrendelő igényeitől függ.

Süllyesztett technológia.

A megrendelő igénye alapján használunk süllyesztett technológiát, ha fontos hogy a vezetékek a falakban teljesen elrejtve legyenek. Ilyenkor a biztonsági előírásoknak megfelelően dupla szigetelésű réz vezetéket használunk.

Falon kívüli villanyszerelés kábelcsatornás technológiával.

Ebben az esetben a vezetékeket falon kívül helyezzük el kábelcsatornában, melyet a szegélylécek felett, szegélylécekben vagy díszlécek, holkerek alatt helyezünk el. 
Igényes szerelés esetén festés után ezek a csatornák alig látszanak. 
Ajánlott tudni, hogy falon kívüli kábelcsatornák használatánál a biztosítéktábla közelében a csatornák vastagabbak, mert ott több vezetéket tartalmaznak. Távolodva a biztosítéktáblától már vékonyabb csatornát lehet alkalmazni. 
A kábelcsatornákat tiplikkel és csavarokkal rögzítjük a betonfalra.


Biztonságos elektromos hálózat panellakásban. 
Több teendő is van, amit ajánlott néhány évente felülvizsgálni, illetve bármilyen elektromos hiba esetén tételesen átnézni. 
Biztosítéktábla ellenőrzés vagy csere. 
A lakásban található áramköröket, vezetékeket biztosítékkal, azaz megfelelően méretezett kismegszakítókkal kell ellátni megfelelően méretezett kismegszakítókkal kell ellátni. A régi, korszerűtlen biztosítéktáblák, elavult technológiát tartalmazó kismegszakítók és olvadóbiztosítékok ma már nem tudják biztonságosan ellátni feladatukat, ezek fokozottan tűz, illetve balesetveszélyesek! 
Fi-relé beépítése. 
A Fi-relét más néven áramvédő kapcsolónak, vagy hibaáram védő relének, vagy életvédelmi relének is nevezik. Nem egy áramkör túlterhelés elleni védelem a feladata mint a kismegszakítóknak, hanem kifejezetten az életvédelem. 
Kedvezőtlen, balszerencsés körülmények között egy 80 milliamper, azaz 0,08 amper erősségű áramütés képes halálos sérülést okozni. Ez az áramerősség érték meglepően alacsony, pláne, ha azt nézzük, hogy egy elektromos tűzhely működés közbeni áramerősség igénye 16 amper is lehet. A lakásokba beépített Fi-relé feladata az, hogy az elektromos hálózatban folyó áramokat figyeli és kb. 30 milliampernél nagyobb hibaáramot már ne engedjen az áramkörök, a fogyasztók felé. Ebben az esetben lekapcsolja az áramot az egész panel lakásban, megakadályozva a balesetet vagy a halálos áramütést. 
Az elektromos szabvány miatt kötelező a beépítése, ezért használata nem lehet mérlegelés kérdése. Ez fokozottan igaz kisgyermekes családok esetén, ahol a gyermeki kíváncsiság előbb vagy utóbb a konnektor felé irányul, aminek megérintése vagy piszkálása pl. egy grafitceruzával fokozottan életveszélyes 
Elektromos kötések felújítása. 
A panellakásokban, mint minden más épületnél az elektromos vezetékeket számos helyen el kell osztani, meg kell kötni, azaz kötéseket kell létrehozni. Az alumínium vezetékek kötéseit a panelházak gyártásakor, építésekor a kor által támasztott követelményeknek megfelelően végezték. 
Ezek a kötések mára azonban elavultak, veszélyt jelentenek, ezért már a mai szabványnak sem felelnek meg. Egy régi alumínium vezeték kötése gyakran forrása egy elektromos tűz kialakulásának.


Mennyibe kerül a panellakás teljes villanyszerelése. 
Falba süllyesztett technológiával 
500.000 - 900.000 Ft közé tehető, a helyi tulajdonságok, az elvégzendő munka és természetesen a megrendelői igények figyelembevételével

Falon kívüli kábelcsatornás szereléssel. 
400.000 - 800.000 Ft között alakul, mely szintén függ a konkrét munkától.

Biztosítéktábla csere. 
60.000 - 120.000 Ft. Ez függ Fi-relé beépítésétől, kötések felújításától, illetve kismegszakítók számától

A panellakások villanyszerelése az ismertetett problémák és javaslatok figyelembevételével szépen elvégezhető. Egy jól elvégzett munka garantálja, hogy az új elektromos hálózathoz évtizedekig nem kell hozzányúlni. 
Ez a Villámvillanynál nem csak ígéret, 10 év garanciát vállalunk a munkánkra, teljeskörű kivitelezés esetén.

Ajánlatkéréshez, felméréshez keressen minket az alábbi elérhetőségeken: 
Klikkeljen ide a híváshoz: 06-20-3474-552 (H-P 8:00-18:00) | [email protected] 

Üdvözlettel: 
Tóth Gábor, villanyszerelő


Legutóbbi cikkek