EPH kialakítása

EPH kialakítása

Az egyen potenciálra hozás egy balesetvédelmi kialakítás, mely azt jelenti, hogy a házban (lakásban) található csőrendszereket (víz, gáz fűtés) össze kell kötni (áthidalni) egy megfelelő keresztmetszetű vezetékkel.
A magyarországi gáz szolgáltatok kötelezik az új és a régi gáz bekötéseket, üzembehelyezéseket az úgynevezett EPH kialakításra és a nyilatkozat meglétéhez. Az EPH csomópont lakásokban többnyire a cirkó alatt található meg.

Az eljárás célja hogy a különböző csövek között ne legyen potenciálkülönbség, azaz ne rázhassanak és mindemellett földelve is legyenek. Ezáltal megakadályozható az áramütés a csőrendszeren keresztül.
Ha a kád vagy zuhanytálca fémből készült akkor azt is be kell kötni az EPH-ba.
Ha többrétegű műanyag csővel történik a fűtés és vízhálózat kiépítése akkor szükség van egy közbetét kialakítására a kazánnál ahol az EPH kialakítható.
Ha a fűtés és a vízhálózat műanyag csövezésű, akkor csak ebben az esetben biztosítható elektromos szempontból a biztonságos csőrendszer.

Olyan helyen ahol a gázkészülék vagy gázkazán fűtőteljesítménye vagy az egy helységben lévő összteljesítmény meghaladja a 140 KW-ot áramvédő kapcsoló beiktatására kötelez a gáz szolgáltató. Ön és családja biztonsága érdekében mi minden esetben javasoljuk az áramvédő kapcsoló (Fi-relé) használatát.


Legutóbbi cikkek