Villanyszerelési munkahelyek és munkakörnyezet

Az építőipar, az ipari üzemek, a szolgáltatás és a kereskedelem mind a villanyszerelő munkájának lehetséges területei.

Minden területen más személlyel kerül kapcsolatba. A kereskedelem és a szolgáltatás területén létfontosságú a vevőkkel és a megrendelőkkel kialakított jó kapcsolat. Azok a villanyszerelők, akik szerelési, javítási feladatokat látnak el az építésvezető, a művezető, vagy a munkáért felelős mérnök felügyelete és irányítása alá tartoznak. Biztonsági okok miatt dolgoznak csoportosan, ezért fontos, hogy zavartalanul együtt tudjanak működni egymással és felügyeletükre bízott tanulókkal, vagy betanított munkásokkal.

Munkahely, munkakörnyezet

A villanyszerelők végezhetik munkájukat a szabadban, vagy esőtől védett zárt helyiségben. Gyakran kerülnek huzatba, vagy nedves, hideg időjárási körülmények közé. Sokszor dolgoznak létráról, vagy állványzatról. Előfordul, hogy munkájukat kényelmetlen testhelyzetben, térdelve, vagy guggoló helyzetben, esetleg a fejük fölött kell végezniük. Szakmájuk jellegénél fogva veszélyes, de ha betartják a biztonsági szabályokat, a balesetek (pl. áramütés) elkerülhetők.

Követelmények

Teljes koncentráció, figyelem, felelősségtudat. Ezekkel a tulajdonságokkal kell rendelkeznie egy villanyszerelőnek és persze fontos a kézügyesség is, mivel gyakran kell például huzalokat kisméretű szorítókapcsokba helyezni. Bár a szakma nem túl megerőltető, mégis szükséges az ellenálló képesség, mert a munkát gyakran huzatos helyeken, vagy hidegben kell végezni. Nagyon fontos, hogy mivel a villanyszerelő gyakran dolgozik a magasban, pl. a tetőn, vagy létráról, ne legyen szédülékeny.

A villanyszerelő munkát általában nappali műszakban végzik, csak nagy gyárak, üzemek igénylik a váltott, vagy éjszakai műszakot.

Összefoglalva a villanyszerelő munkája épületen belül, vagy kívül, többféle munkahelyen, álló, guggoló, vagy hajlott helyzetben végzett közepesen nehéz fizikai munka.