Villanyszerelés kiváló szakmai tudással

A villanyszerelés mint olyan, sokszor felmerülő téma, nem csak az online közösségben a fórumokon, hanem a szakemberek egymás közti beszélgetéseiben is sokszor előkerül, illetve a szakemberek és a megrendelő között is.

Hosszú időkre nyúlik vissza a villanyszerelés. Itt nem hosszú történelmi távlatokra kell asszociálni, hanem arra, amióta feltalálták az elektromosság hasznosításának különféle formáit.

Villanyszerelés kiváló szakmai tudással

A nagy kérdés: Ki a magasan szakképzett, kiváló szakértelemmel bíró villanyszerelő?

Röviden talán úgy lehetne fogalmazni, hogy évek során kellő elméleti és gyakorlati tudást szerzett magának. A szakmai tudás mellett pedig elengedhetetlen a tisztességes magatartási forma!

A dolog sokszor persze nem ennyire egyszerű és magától értetendő. Ebben a cikkben, egy kis nosztalgikus áttekintés után, azt taglaljuk, mivel kell, hogy rendelkezzen manapság egy jó villanyszerelő!

Az időben, ahogy évtizedeket haladunk előre, ami elsőre szembetűnik, az a technológiai fejlődés. A technológiai fejlődés dinamikus, ezzel szemben a villanyszerelés elméletben nem mondható annak. A szakkönyveket tekintve régebben, a magyar szerzők által kiadott szakkönyvek jelentősen nagy figyelmet tudhattak magukénak. Bárki hozzáférhetett ehhez, közép vagy felsőfokon. Az akkori fizetésekhez képest nem jelentett megvételük nagy anyagi megterhelést. Megfizethetőek voltak a műszaki szabványok, munkahelyi könyvtárakból bárki ingyen ki tudta kölcsönözni, majd tanulmányozni. Gondolom az idősebbek még emlékeznek a piros, a zöld és a szürke zsebkönyvekre. Ezek szinte minden munkahelyen megtalálhatóak voltak. Így csak azok nem találkoztak vele, akik nem akartak!

A munkahelyeken e szakmának is teret engednek a külfönféle munkavédelmi oktatások! Ahol volt egy jó oktatóanyag, ehhez párosult egy jó oktató, aki értett is ahhoz, hogyan kell a tudást átadni, ott a foglalkozás tényleg hasznos volt, és minden csínját bínját prezentálni tudta a szakmának. Az idősebb generáció biztos sokat tudna erről mesélni. Kezdetben csak általános villanyszerelő szakma volt az oktatásban, majd később rendkívül széles területet tudott lefedni. Akkor még nem volt jelen a számítástechnika és az elektronikai elemek oktatásának az a szinte, ami manapság megtalálható a tananyagokban.