Villanyszerelés hibakeresés

Törekedjünk szisztematikus munkára a hibakeresés során. Ha tapasztalatunk azt mutatja, hogy valamelyik fogyasztóhoz nem jut el az áram, akkor kezdjük visszafelé követni az áram útját az akkumulátor felé. Erre a célra használhatunk próbalámpát, vagy voltmérőt, multimétert. Minden egyes csatlakozás előtt és után is mérjünk, így azon pont után lesz a hiba, ahol megjelenik a feszültség. Mozgassuk meg a csatlakozásokat, illetve keressünk melegedésre, égésre utaló nyomokat. Ha rossz a csatlakozás, javítsuk ki! Csavaros csatlakozások estében elegendő a tisztítás és a csavar meghúzása. A sarus csatlakozásnál ellenőrizzük le, hogy megfelelően szoros-e, nincs-e eltörve a vezeték a saru tövében. Ha igen, tegyünk fel új sarut. Hibás kapcsolót, biztosítékot hasonló módon tudunk ellenőrizni.

Villanyszerelés hibakeresés

Ha a műszerünkön van vezetékfolytonosság-mérő (sípol, ha nincs szakadás), akkor ezzel is ellenőrizni tudjuk a vezetéket.

Fontos, hogy a hibásan működő eszköz működése közben is mérjünk, ugyanis hibás érintkezés által okozott feszültségcsökkenés  csak a nagyobb áram esetén jön elő. Ilyen jellegű problémára gyanakodhatunk, akkor  ha hibás működés csak nagyobb áramfelvétel pillanatában jelentkezik (pl. autopilot a motorja működésekor „megbolondul”).

A biztosítékok fontos szerepet töltenek be, a hiba esetén fellépő nagy áramfelvételt és annak következményeit megakadályozzák. Megosztóak azon vélemények, miszerint  az automata vagy az egyszer használatos biztosítékok megbízhatóbbak, jobbak-e. Az automata biztosíték előnye, hogy visszakapcsolható, a kiégett biztosíték cserélhető, ha van tartalék. Ellenben az automata jóval bonyolultabb szerkezet, több hibalehetőséggel. Egyet azonban ne felejtsünk el,ok nélkül a biztosíték nem old ki! Ha mégis kiégett vagy leoldott, először az okot kell megkeresni. Amennyiben ez egy pillanatnyi probléma (kiégő izzó, vagy szerelés közben véletlenül rövidzár), akkor nyugodtan visszakapcsolhatjuk vagy cserélhetjük, de ha nem járunk utána a hiba okának, akkor visszakapcsolással, pláne a nagyobb értékű biztosíték berakásával nagyobb bajt vagy tüzet is okozhatunk. Rendszer bővítéskor először is meg kell vizsgálni, hogy az áramkör mennyire terhelhető, ezt az új eszköz maximális áramfelvételének ismeretében eldöntendő. Ha lehetséges, és van elég helyünk a kapcsolótáblán, érdemes külön áramkört kialakítani, ez a későbbi üzemeltetést megkönnyíti. Ehhez valószínűleg új vezetékeket kell bekötni, ami nem mindig egyszerű feladat szűk helyen. Javasoljuk, hogy minden felhasznált anyag a lehető legjobb minőségű legyen!