Villamos alállomások

Az erőművek és a fogyasztók között villamos alállomások kerülnek kiépítésre, melyekkel biztosítható a villamos energia elosztása, gazdaságos továbbítása és a hálózat paramétereinek szabályozása (feszültségszint, frekvencia, meddőteljesítmény).

Fenti alállomások nélkülözhetetlen kellékei a különböző mérő átalakítók, feszültség szabályozó transzformátorok, fázisjavító kondenzátorok és kapcsolók. Ezeket rendszeresen kell ellenőrizni, karban tartani, javítani, amelyet az erőműben dolgozó villanyszerelő végez. A villamoshálózat folyamatosan fejlődik, alakul. Új szakaszok épülnek, mások megszűnnek. A villanyszerelő alapfeladatai közé tartozik vezetékhálózat kiépítése és karbantartása. E tevékenység részei a szigetelőláncok elhelyezése, a tartóoszlopok felállítása, a vezetékek kihúzása és a közvilágítási eszközök javítása.

A villamosvezeték hálózatot hosszúsága, kiterjedtsége okán bármikor érheti villámcsapás. Ez súlyosan károsíthatja az erősáramú berendezéseket, ezért ez ellen védekezni kell. A villanyszerelőnek rendszeresen ellenőrizni kell a túlfeszültség levezetéséért felelős eszközöket, illetve felszerelni és karban tartani a villámvédelmi berendezéseket.