Takarítás

Elektromos sütő, főzőlap bekötésénél, mindenképpen ellenőriznünk kell, mit bír a hálózat vagy az odavihető vezeték. Mindenképpen le jól mérni a helyet, ahová szeretnénk beszerelni, nehogy utólag derüljön ki a hiba, mikor már leszállították az árut. Az elektromos berendezések bekötésére sok áruház biztosít szakembert, természetesen díjfizetés ellenében.

Ha mégsem, akkor is érdemes szerelőt hívni. A megvásárolt eszköz használati útmutatója leírja a bekötés menetét, de sok esetben elvész a garancia, ha nem szakember köti be a holmit.Ezt nem érdemes megkockáztatni és főleg a saját és környezetünk épségét sem szabad kockára tenni a sajátkezű bütykölésünkkel.

Takarítás

A konyhai szerelésnél rendkívül fontos, hogy jól szigeteljük a vezetékeket és a berendezéseket, mert könnyen érintkezhetnek nedves felülettel és áramütést okozhatnak.

A csatlakozóaljatokba kapható dugót leginkább gyerekvédelmi szempontok miatt használják, de nagyon hasznos tud lenni konyhába és fürdőszobában kifejezetten erre a célra is.

Mennyire biztonságos, szakember segítsége nélkül a villanyszerelés?

A 12 vagy 24 voltos rendszer áramütés szempontjából gyakorlatilag veszélytelen, de ilyenkor is legyünk nagyon óvatosak. A váltóáramú rendszer halálos áramütést okozhat, ezért ha nem rendelkezünk kellő szakértelemmel, inkább ne is nyúljunk hozzá. Az inverter kimenete ugyanilyen veszélyes, hiába akkumulátorról működik, erre is nagyon figyeljünk oda!

Miközben szerelünk, előtte mindig áramtalanítsunk, erre kisfeszültségű rendszereknél is figyeljünk, mert egy véletlen rövidzárlat csúnya szikrázást vagy akár tüzet is okozhat. Ezért kapcsoljuk ki a főkapcsolót, vagy vegyük le az akkumulátorról a sarut. Ne felejtsük el kikapcsolni a töltőt sem.

Hibakeresés, bővítés

Amennyiben ha valami nem működik kellőképpen, az azért van, mert nincs hozzá elegendő elektromos energia. Így mielőtt az adott eszközt vizsgálni kezdenénk, ellenőrizzük, hogy megvan-e a megfelelő tápfeszültsége. Általános tapasztalat, hogyvezetékek és a csatlakozások környékén kell keresni a hibák nagy részét. Előfordulhat az is, hogy a vezetékek rendben vannak és maga az adott eszköz a hibás. Ez könnyen megállapítható, ha külön vezetékkel csatlakoztatjuk az áramforráshoz. Gyakran előfordul az is, hogy  egy áramkörben több helyen is szakadás van, vagy rossz érintkezés ezt elég munkaigényes kideríteni.