Régi elektromos vezetékek cseréje

Az 1970-es évek előtti épületeknél gyakran előfordulnak olyan régi alumínium vezetékek, melyeket védőcső nélkül építettek be, de ugyanígy jellemző lehet ezeknél a védőföldelés hiánya is.

Amennyiben az elektromos vezetékek elavultak, vagy esetleg már életveszélyessé váltak, ki kell őket cserélni. Ez az egész lakásban nagy felfordulással jár, ezért érdemes összekötni a felújítással.

Az elektromos hálózatok élettartama nagyságrendileg 30 év. Ennyi idő alatt a szabványok és a felhasználók igényei is olyan nagymértékben változnak, hogy a csere elkerülhetetlenné válik. A vezetékek elöregedése azonban nem az egyetlen indok a cserére. Sokszor előfordul, hogy olyan nagy teljesítményű elektromos készüléket üzemelünk be, ami igényli a vezetékrendszer felújítását.

Sokféle előjele lehet annak, hogy itt az ideje a vezetékek cseréjének. Ha több készülék együttes használata esetén rendszeresen lecsapódik a kismegszakító vagy kiolvad a biztosíték, zárlatok keletkeznek, felmelegednek, szikráznak a konnektorok, égett bakelit szagot érez a lakásban, esetleg pislákolnak a lámpák, akkor tudjuk, hogy elérkezett az idő a lakás elektromos vezetékrendszerének átvizsgálására, természetesen egy szakember által. A teljes csere komoly munka. Egy kis lakás esetében is 5-10 napig, ráadásul a falak vésésével jár együtt, ami maga után vonja, hogy utána festeni is kell.

A feladat tehát összetett, de kétségkívül érdemes ezt elvégezni, hiszen újabb 30-40 évre letudhatjuk az elektromos vezetékekkel kapcsolatos teendőket. Az elektromos rendszert a létező legmodernebb és legjobb minőségű elemekből érdemes összeállítani. Mindenképpen kérjük ki a villanyszerelő tanácsát a rendszer méretezés vonatkozásban. Inkább túlméretezett legyen a vezeték rendszer, mint alul méretezett,  mert így a későbbiekben az új bekötések által emelkedő nagyobb terhelést is ki tudja szolgálni.