Milyen egy jó villanyszerelő?

Mindenhol biztosítva volt a gyakorlati képzés az iskolák tanulóinak. Ez a képzés az első évben gyakorlati helyen, tanműhelyen, ezután második és harmadévben már élesben ment. A gyakorlati munkának nagy szerepe volt a szakmai előrelépésben. Később házgyári építkezések folytak, melynek köszönhetően a villanyszerelést mint szakmát, több részre bontották.

Milyen egy jó villanyszerelő?

Például:
– épületvillamossági villanyszerelés
– hálózat villanyszerelés
– erősáramú berendezés szerelő
– gyengeáramú villanyszerelő

Az idő előrehaladtával, sok változás történt az oktatásban. Ez a változás állandósult, egy körfolyamathoz hasonlító, mindig más más csomagolásban mutatkozott meg!

Anno egy jó villanyszerelő ranggal rendelkezett a szakmában!

Manapság sajnos ez nem mondható el! Röviden például ha szemügyre vesszük, hogy egy családi ház villanyszerelésében milyen munkát végezhet el egy villanyszerelő, ha nincs meg néhány modulszerű szakmára, illetve engedélye.

– 7 KW teljesímtény felett, megfelelő tervezői jogosultsággal kell megtervezni egy családi ház villanyszerelését

– Mérőhely kialakításához, regisztrált villanyszerelői jogosultsággal kell rendelkezni. Ismétlődő oktatáson, vizsgán való részvét köteles, anyagi és idő ráfordítással.

– Ha a megrendelő, közvetlen nem ellenőrzi az építkezést, akkor szakségi műszaki ellenőrt kell megbízni

– Manapság a fejlődésnek és a jogszabályok változásának köszönhetően, nem elég a papír alapú építkezési napló, elektronikus naplóvezetés szükséges!

– A használatbavételi eljáráshoz szükséges az OKJ-s, három felvizsgálói jogosultság is. Az érintésvédelmi szabványossági felülvizsgálat, erősáramú berendezések szabványosságának felülvizsgálata, illetve a villámvédelmi szabványossági felülvizsgálat.

A jogalkotók valóban ezzel akarják a magas szakmai szintet biztosítani?

A villanyszerelők számtalanszor elgondolkodnak ezen, hogy mi szükség van erre a túlszabályozottságra? Nincsenek érdekképviseleteink? Rosszul lobbizunk? Ezt mindenki döntse el maga!

Az biztos, hogy ez az egyetlen, leggyorsabban és legváltozatosabban változó, állandóan mozgásban lévő szakma. A 70-es években osztották szét szerteágazó szakterületekre. Jelenleg számos villanyszereléssel kapcsolatos szakmát lehet elsajátítani. De egy jó szakembernek folyamatos továbbképzésre van szüksége. Új anyagok, új módszerek, új szabályok, új szakirányok megismerése. Egy villanyszerelő feladata nagyobb összetett. Összetettebb mint ahogy mi azt gondolnánk. Itt nem csupán egy villanykörte kicseréléséről van szó, hanem világítási, erőátviteli hálózatok és villamos berendezések építése, szerelése, és karbantartása mind mind a szakemberek feladata.