Hogyan kell megfelelően áramtalanítani?

Megesik, hogy valaki fél a elektromosságtól. Félünk, vagy sem, egy egyszerű izzócsere miatt mégsem hívhatunk villanyszerelőt. Egy dolgot azonban nagyon fontos, hogy biztosan tudjunk, mégpedig, hogy hogyan kell áramtalanítani.

A villanyszereléshez mindenesetre érdemes minimális szinten konyítani, ha nem akarunk eltévedni az áramkörök sűrű erdejében. Ezért fontos, hogy a legegyszerűbbnek látszó szerelés esetén is feszültségmentessé kell tennünk az adott elektromos berendezést, vagy akár az egész lakást.

 

Miután pontosan megterveztük, mit és hogyan fogunk csinálni, és megtörtént a terep felmérése, az áramtalanítás következik. A fentiekben említett izzócsere esetén például elendő, ha a készüléket egyszerűen kihúzzuk a konnektorból. Ha viszont az egész konnektort feszültségmentessé kell tenni, akkor az áramköri biztosítót is le kell kapcsolni. Ekkor a kóbor áramok végett még mindig nem lehetünk biztosak abban, hogy minden árammentes. Ezért – ha konnektorral dolgozunk – továbbra is úgy kell bánni vele, mintha még mindig áram alatt lenne.

A feszültségmentesítés ekkor kihagyhatatlan, hiszen akár halálos áramütést is szenvedhetünk, ha a sérült vezetékekhez véletlenül hozzáérünk. A részleges áramtalanítás kismegszakítókkal is kivitelezhető, ez viszont nem a legbiztonságosabb megoldás. A legegyszerűbb, ha ténylegesen lekapcsoljuk a főbiztosítékot, és csak ezután kezdünk neki a munkának.