Használtautó vásárlás manapság

Mire érdemes figyelnünk, ha használtautót vásárolunk?

A mai modern társadalmakban már nem annyira idegen jelenség (mint mondjuk pár évvel vagy évtizeddel ezelőtt), hogy valamilyen tárgy vagy eszköz esetében a használt javak vétele mellett döntünk, hiszen például a közösségi felületek segítségével szert tehetünk más magánszemélyek szolgáltatásaira, legyen szó ruháról, egy hangszerről, vagy akármilyen használati tárgyról. Egyik előnye lehet ennek a típusú vásárlási szokásnak, hogy pénztárcakímélő és csökkenthetjük a gyártási folyamatok okozta környezetszennyezést is. A következő blogposztban egy olyan árucikk megvételéről olvashat hasznos tanácsokat, amely a használt áruk piacán talán az egyik legnépszerűbb kategóriát képviseli: a használtautó.

A használtautó piac kínálata többnyire hatalmas, különböző felületeken hirdetések százai jelennek meg nap mint nap, a flotta pedig folyamatosan bővül. Manapság szinte ugyanolyan gyorsan vásárolhatunk használautót, akár egy kiló cukrot a közértben. A vásárlás előtti időszak azonban ég és föld a két termék esetében, ugyanis az autók elektronikája és a komplexitásuk miatt, könnyű hibákat elkövetni, viszont némi körültekintéssel ezek a hibák minimalizálhatóak. Összegyűjtöttünk néhány hasznos tanácsot, amelyek szem előtt tartása rendkívül fontos abban az esetben, ha bővíteni, vagy cserélni szeretnénk a gépparkunkat egy olyan autóval, melybe már jó ideje szerelmesek vagyunk, de csak most szántuk el magunkat a beruházásra.

használtautó vásárlás
használtautó

Az első és legfontosabb alapszabály az, hogy tartsuk szem előtt az anyagi lehetőségeinket, vagyis fontos felmérni a  költségvetésünket és bármennyire is  tetszik egy adott autó, ne költsünk rá többet az előzetesen eltervezettnél, így a következő vásárlásnál már nem esünk túlzásokba, és módunk lesz majd megvenni azt a modellt, amely összhangban áll a vágyaink és pénztárcánk nyújtotta alternatívákkal. Szintén fontos az, hogy a használt autó történetéről kikérjünk egy riportot. Érdemes utánajárni annak, hogy kik voltak az eddigi  tulajdonosok, mennyire vigyáztak az autóra, milyen gyakran szervizelték, így hamar detektálhatóak az autó gyengeségei – ha rendelkezik ilyenekkel.

Gondoljuk végig azt is, hogy milyen gyakran igényel majd az autó karbantartást, ezáltal pénzügyileg is tudunk kicsit előretervezni. Erre a lépésre akkor van nagyobb szükség, ha az autót nem családtagtól, vagy közeli baráttól vesszük, hanem egy idegentől.

Ha meg akarunk győződni a hirdetésben leírtak valóságtartalmáról és ezzel egyidejűleg személyes tapasztalatokat szeretnénk gyűjteni az autóról, mindenképp vegyük igénybe a tesztvezetés lehetőségét. Vizsgáljuk meg például, hogy fog-e megfelelően a tengelykapcsoló, van-e elegendő hely a be- és kiszállásnál, van-e elegendő hely a lábainknak, könnyen használhatóak-e a tükrök, nem érzünk-e furcsa szagokat vezetés közben, könnyedén reagál-e a fék és mindent összevetve megvan-e a vezetés azon élménye, amelyet a hirdetés elolvasása után elképzeltünk. Hagyatkozzunk érzékszerveinkre, bízzunk az ösztöneinkben és ha nem vagyunk elégedettek vagy hiányérzetünk van, érdemes továbbfolytatni a keresést. Mivel a használtuató piac az egyik legnagyobb felfutását éli, bizonyára találni fogunk olyan járművet, amely mindenben megfelel az elképzeléseinknek.