Földelés jelentősége és az utólagos földelés

A földelés rendkívüli jelentőséggel bír valamennyi elektromos hálózat esetében.Ennek hiánya, vagy nem megfelelő földelés esetén komoly kár, de akár életveszélyes helyzet is keletkezhet.

Fő szerepe maga az életvédelem, a kiépítése és javítása egyaránt a villanyszerelő feladata.

A földelés azért fontos, mert zárlat esetén a hibaáram a földelési útvonalat követi, így akadályozza meg az áramütést. Régi ingatlanoknál nem ritka, hogy a földelés nincs kiépítve, ez pedig tarthatatlan állapot, hiszen életveszélyes. Kiépítése egyben az érintésvédelem alapja is. Az érintésvédelmi földelések támogatják az elektromos berendezések biztonságos használatát, a fogyasztói csatlakozásnál találhatók.

A túlfeszültség védelmi földelés véd az elektromos berendezést érő kapcsolási eredetű túlfeszültségtől. Bár a földelési eljárások nagyban eltérhetnek egymástól, de hatékonynak akkor tekinthetjük őket, ha a szétterjedési ellenállásuk, illetve a földelési ellenállásuk kicsi. Az utólagos földelő szonda telepítését és elektromos hálózatra kötése egyértelműen nem barkács feladat, kiépítése bonyolult, ezért ezt minden esetben képesített villanyszerelő szakember végezze.

A beépített földelő szonda földelési ellenállását minden esetben le kell mérni, és ha az érték nem megfelelő, akkor mélyebben kell a földbe ásni a szondát, ez a mélység különleges esetben akár az 5-7 métert is elérheti. Érdemes továbbá a különféle fém berendezések földelését is megoldani is gondolni, persze szintén villanyszerelő bevonásával. (fürdőkád, központi fűtési rendszer radiátorok, stb…)