Erőművek villanyszerelése

A villamos energiát erőművekben termelik. Az erőmű szíve a generátor és a turbina. A generátor kivezetéseit vezetősínek kapcsolják össze a nagyfeszültségű transzformátorral, amelyek fő funkciója a keletkező villamos áram továbbítása. A fent említett fő részek mellett számos egyéb berendezés található egy erőműben, melyek szintén elektromos árammal működnek.

A villanyszerelő feladata fentiek beépítése, javítása, a villamos energiát előállító nagy értékű berendezések védelmének felszerelése. Az erőmű akkor sem maradhat áram nélkül, ha üzemzavar lép fel. Ilyen esetben az erőmű berendezéseit szükségáramforrásról táplálják. Ezeket alaposan és rendszeresen karban kell tartani és folyamatosan ellenőrizni kell. Az erősáramú berendezések be és kikapcsolását csak erre a célra alkalmas kapcsolóval lehet megoldani.

Ezt is az erőműben dolgozó villanyszerelőnek kell felszerelni és karban tartani. A bekötés részletes kapcsolási rajzok alpján kell végezni. A működőképeesség rendszeres ellenőrzése szükséges a nagyértékű, vagy az üzemvitel megbízhatóságának szempontjából fontos gépek esetén. Az ellenőrzés leggyakrabban a szigetelési ellenállások mérése és a berendezések próbajárata. Az erőmű területén található földelő hálózat kiépítése szintén a villaszerelő feladatai közé tartozik. Ő ellenőrzi a földelés minőségét és földeli az arra kijelölt egységeket.